Новини

29 January 2014

 

На 2 февруари 2014 г., неделя, в София ще се проведе среща-разговор "Философията: кому е нужна", посветена на 109-тата годишнина от рождението на Айн Ранд. Събитието е организирано от Института за свободен капитализъм „Атлас” и Brain Workshop Institute и ще се състои в Зала 73, улица Княз Борис I №73 от 11.00 до 14.00 часа.

 

Събитието във Фейсбук е тук - http://www.facebook.com/events/796870903660151/?fref=ts

Заповядайте и доведете и приятели!

 
Заповядайте и доведете и приятели!

 

09 October 2012

На 13 октомври 2012, събота, от 11 до 15 ч. в София ще се състои среща-разговор на тема "Изправя ли Атлас рамене?" Срещата е посветена на 55-тата годишнина от издаването на опус-магнума на Айн Ранд "Атлас изправи рамене". Организатори са Общество "Айн Ранд" - България със съдействието на Издателска къща МаК и Издателство Изток-Запад.

Програмата включва кратко запознаване с философията на Айн Ранд от редакторката на "Атлас изправи рамене"? Искра Ангелова, уводен доклад от издателя Калин Манолов и свободна дискусия. След дискусията ще бъде прожектиран филма "Атлас изправи рамене"; - първа част.

Срещата започва в 11 ч. в Тапас и коктейл бар Сангрия, София, бул. Витоша 16. Филмът ще бъде прожектиран от 13,30 ч.

Вход свободен.

Повече подробности и записване за участие - http://www.facebook.com/events/347440692015893/350113635081932/?notif_t=event_mall_comment</p><p>&nbsp;</p>

12 June 2012

Днес, 12 юни 2012,  от 18 ч. в Зала 1 на Ректората на Софийския университет ще се състои вечер в памет на преводача, учения, преподавателя Петьо Ангелов.

Всички, които го помнят и ценят, са добре дошли.

07 May 2012

На 6 май 2012 г. внезапно почина преводачът, писателят, лингвистът Петьо Ангелов.

Петьо преведе някои от най-значимите книги на Издателска къща "МаК" - "Атлас изправи рамене" от Айн Ранд, "Човешкото действие" от Лудвиг фон Мизес, "Евроинтеграция без илюзии" от Вацлав Клаус. Той беше истински свободен човек, влюбен в живота и в своята работа. Жестока несправедливост е, че ни напусна толкова рано.

Почивай в мир, приятелю!

20 April 2012

На 24 април, вторник, от 18,30 ч. в книжарница "Хеликон- България" на бул. "Цар Освободител" 4 в столицата ще се състои премиерата на най-новата книга на Издателска къща МаК - "Околната среда: от енвиронментализма до свободата" от д-р Нено Димов.

  Монографията на д-р Нено Димов е плод на впечатляващо научно усилие да бъде разбрана и усъвършенствана съвременната политика за опазване на околната среда чрез намаляването на намесата на държавата в нея.

Нено Димов добросъвестно и компетентно представя достиженията и практиките на традиционната държавна интервенция в екологията на всички нива – и отхвърля безалтернативността им.

 

След премиерата авторът ще раздава автографи.

 

Заповядайте и доведете и приятели!

 

 

26 March 2012

На 27 март 2012 г. от 17 ч. в зала "Средец" на хотел "Шератон" ще състои премиерата на книгата "Евроинтеграция без илюзии" от чешкия президент Вацлав Клаус, на която авторът  лично ще присъства. Ще бъде представена и друга наскоро излязла негова книга "Къде започва утре?"

Вацлав Клаус е роден през 1941 г. в Прага. Завършва пражкия Университет по икономика през 1963 г., негов професор от 1995 г. От 1965 г. активно пише по въпросите на макроикономиката, икономическото равновесие, паричната политика, инфлацията, и т.н. Почетен доктор на 46 чуждестранни университета. Бивш финансов министър на Чехословакия (1989), министър-председател на Чехия (1992), председател на долната камара на Чешкия парламент (1998), президент на Чешката република (от 2003 г. досега). Сред най-известните му книги са „Синя, а не зелена планета”(2007), „Къде започва утре”(2009), „Европа?”(2010).

 

Съорганизатори на събитието са посолството на Чешката република в България, Атлантическият клуб в България и Издателство "Изток-Запад".

08 February 2012

На 16 февруари 2012 г. от 18 ч. ще се състои предпремиера на най-новата книга на Издателска къща МаК -  "Евроинтеграция без илюзии" от президента на Чешката република Вацлав Клаус. Тя ще се проведе в Икономическата библиотека на Института за пазарна икономика - София, бул. "Патриарх Евтимий"22, ет. 3, в присъствието на  посланика на Чешката република Н.Пр. Павел Вацек и заместникът му Томаш Хробак. Книгата ще бъде представена от посланика ни в Чешката република Здравко Попов, Аделина Марини от сайта erinside.eu и старши икономиста в Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Информация за събитието във Фейсбук - http://www.facebook.com/events/185788494855969/

Вход свободен. Заповядайте!

27 October 2011

 На 24 октомври 2011 г. г-н Калин Манолов, управител на Издателска къща «Мак» ООД, представи издателството в Българския културен институт в Прага. Институтът е официалното културно представителство на България в Чешката република. Калин Манолов представи пред аудиторията на Културния институт най-новата книга на издателството - „Човешкото действие” на Лудвиг фон Мизес, спечелила конкурс (Помощ за книгата 2011) на Министерството на културата. В рамките на културната програма на института за 2011 г. той изнесе и лекция на тема «България 2011: степен на лична и икономическа свобода”.

 

Като водещо българско издателство в областта на либералната икономическа и политическа мисъл, част от мисията на Издателска къща МаК беше да издаде „Човешкото действие”, каза Манолов. Фундаменталния труд на Лудвиг фон Мизес има огромно значение за развитието на световната икономическа мисъл. Според австрийския икономист целта на икономическата наука е да обясни какви са движещите сили, които подтикват индивида да действа за удовлетворяване на потребностите си, и как това се отразява на заобикалящата го среда. По своя енциклопедичен икономически и философски обхват, размах и дълбочина на анализа, с ясния си стил и точност на изказа, „Човешкото действие” е истински шедьовър, заключи издателят.

 

В последвалата лекция г-н Манолов открои неразривната връзка между икономическата и личната свобода, защитавайки тезата, че единствената социална система, която гарантира и двете, е системата на свободния пазар, тоест капитализмът. Манолов постави степента на лична и икономическа свобода в България в сравнителния контекст на авторитетни международни изследвания – на канадския институт „Фрейзър”, на Индекса на икономическата свобода на фондация „Херитидж” на доклада на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност за 2011 г., на доклада на Фрийдъм хаус за свободата на словото.

 

 

01 October 2011

На 4 октомври 2011 г., вторник, от 17,30 ч. в Заседателната зала на втория етаж на Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", бул. "Васил Левски" 88 в София, ще се състои премиерата на първото издание на "Човешкото действие" от Лувдвиг фон Мизес, един от стълбовете на Австрийската икономическа школа. Фундаменталният трактат по икономика  ще бъде представен от проф. Валери Димитров, автор на предговора към българското издание, Цветелин Цоневски, научен редактор, Петьо Ангелов, преводач, и Калин Манолов, издател на книгата.

Заповядайте и доведете и приятели!

21 September 2011

От 21 септември 2011 г., можете да закупите най-новата книга на Издателска къща МаК - "Човешкото действие" от Лудвиг фон Мизес, в книжарските вериги "Хеликон", "Сиела", "Буктрейдинг", "Пингвините", както и от щанда на "Дилок" на борса "Болид" - София.