ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО

ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО
Година на издаване: 
2004
Превод: 
Йорданка Чакалова
ISBN: 
954-91541-2-2
Брой страници: 
96
Цена: 
7 лв.

Пътят към робството (1944) е страстно предупреждение за опасността, която крие държавният контрол върху средствата за производство и за това, че този път води не до утопия , а до ужаси като тези в нацистка Германия. Хайек показва как държавният контрол върху икономиката предизвиква негативни ефекти като намаляване на икономическата сигурност, възнаграждаване на неефикасния и наказване на ефикасния труд, нарастващо недоверие към държавата. 

Посланието на тази книга е вечно, и в същото време приложимо в множество конкретни ситуации. Изказано обаче  във време, когато социалистическото мислене доминира в академичните среди, твърдението на Хайек, че “частната собственост е най-важната гаранция за свободата, не само за тези които имат собственост, но и за тези, които нямат”, остава глас в пустиня. 

Това е най-добрата, най-завършена творба на Хайек. Пътят към робството е истинска класика; Ню Йоркската обществена библиотека я класира сред 100-те най-влиятелни книги на 20 век. Водещи историци, журналисти и редактори я нареждат на 4-то място сред най-добрите публицистични книги на миналото столетие.

 Пътят към робството е задължително четиво за тези, които сериозно се интересуват от политика и в най-тесния, и в най-широкия смисъл на думата.

 

 

Прочети: 
  • ЗАЩО НАЙ-ЛОШИТЕ ДОСТИГАТ ВЪРХА

    Несъмнено една американска или английска “фашистка” система би се различавала до голяма степен от италианския или германския модел; ако преходът се осъществи без насилие, то несъмнено бихме могли да се надяваме на по-добър тип водач. Но това не означава, че нашата фашистка система ще бъде много по-различна, или по-толерантна, отколкото нейните първообрази.

снимки oт премиерата: 
ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО
ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО
ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО
ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО
ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО