ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ДЖОНАТАН ГЪЛИБЪЛ: ЕДНА ОДИСЕЯ В СВЕТА НА СВОБОДНАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ДЖОНАТАН ГЪЛИБЪЛ: ЕДНА ОДИСЕЯ В СВЕТА НА СВОБОДНАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
Година на издаване: 
2009
Превод: 
Божидар Маринов
ISBN: 
978-654-8585-11-8
Брой страници: 
158 стр
Цена: 
8 лв.

Когато човек се зачете в “Приключенията на Джонатан Гълибъл”, не може да не започне да си задава въпроси за обществото, в което живеем, и за моралните ценности, върху които това общество е основано. Претърпелият корабокрушение юноша Джонатан Гълибъл попада на о-в Корумпо, който има политическото и икономическо устройство на съвременна Европа и Северна Америка, и както в Европа и Северна Америка Джонатан не получава рационален отговор на въпроса “Защо?”, който е принуден да задава всеки път, когато се сблъска с определена намеса на държавата.

Джонатан Гълибъл” остроумно и забавно показва колко рядко си даваме сметка  за абсурдните ситуации, с които е изпълнен животът ни. Смехът на книгата често е през сълзи – както обикновено става,  когато някое модерно мнозинство – обществено или политическо – отхвърли традиционните общочовешки разбирания за нормално и ненормално.

Тогава най-добрият начин за връщане към здравия разум е сатирата, а най-доброто оръжие срещу абсурда е насмешката. Както отбеляза Кен Скуланд по повод излизането на книгата му на български (31-ият език, на който тя е преведена):”Сатирата позволява на хората да се присмиват над собствената си съдба. И след това, като се замислят, да видят, че това, над което се присмиват, всъщност е част от техния живот.”

 
 
Прочети: 
  • ГРИЖА ИЛИ ИЗМАМА?

    Дворецът на Лордовете имаше повече стаи и коридори от някой лабиринт. Джонатан започва да надушва нещо вкусно – кафе и прясно изпечен хляб! Той последва аромата по един коридор и влезе в една голяма зала за събрания, където стояха няколко възрастни мъже и жени, които спореха и гневно размахваха юмруци. Някои държаха ръцете на други, които тихо плачеха.

    – Какво става? – попита Джонатан, като забеляза огромна кошница в средата на залата. Тя стигаше почти до тавана. – Защо сте толкова ядосани?