КАКВО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЗА ИКОНОМИКАТА И ПРОСПЕРИТЕТА

КАКВО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЗА ИКОНОМИКАТА И ПРОСПЕРИТЕТА
Година на издаване: 
2009
Превод: 
Стоян Симеонов Стоянов
ISBN: 
978-954-8585-16-3
Брой страници: 
120
Цена: 
8 лв

Рядко може да се съди за една книга само по заглавието й. Тази обаче е изключение. Авторите са дългогодишни университетски преподаватели, и може би благодарение на опита си в общуването със студенти успяват да приземят приповдигнатия академичен стил и да преоткрият отдавна забравените връзки между икономическата ситуация и политическата система. Те чудесно и умело излагат основните принципи на икономическата наука, очиствайки я от присъщия й жаргон, графики и диаграми.

Гуортни и Строуп ясно показват как с намесата си в мирните занимания на своите граждани държавата по-скоро унищожава, отколкото създава благоденствието, което ни обещават политиците. Решението, което те предлагат : декларация за икономическите права на човека с цел да се възпре ненаситния апетит на някои за все повече мощ и пари.

“Какво всеки трябва да знае...” синтезирано излага разбирането за това как и защо хората притежават градивна сила в пазарни условия, и защо тази сила става разрушителна, когато е в ръцете на държавната власт.
Книгата е необичайно добре написана и организирана. Това й отрежда почетно място сред настолните книги на студенти, бизнесмени, икономисти и дори политици, които твърдят, че взимат присърце благоденствието на страните си.
 

Прочети: