ДЪРЖАВАТА

ДЪРЖАВАТА
Година на издаване: 
2008
Превод: 
Георги Ангелов, Елица Радонова, Калина Любомирова, Стефан Кралев
ISBN: 
978-954-8585-05-7
Брой страници: 
144
Цена: 
8 лв

В този сборник са включени петте най-известни произведения на Фредерик Бастиа: „Държавата”, „Законът” , „Собственост и закон”, „Това, което се вижда, и това, което не се вижда”, „Петиция от производителите на свещи”. Тези шедьоври са изключително силна и същевременно – много елегантна защита на свободата и на правата на отделната личност. Те са както предизвикателство към привържениците на колективизма, което поставя на изпитание логиката и морала на тяхната философия, така и възможност за убедените защитници на живота, свободата, и собствеността, да изпитат правотата на собствените си икономически и политически изводи. 

Актуален днес както преди 160 години, Бастиа отново е призван да противодейства на разрушителните социалистически умонастроения на съвременна Европа.

 

 

Повече за автора: 

Фредерик Бастиа

Фредерик Бастиа (1801-1850)1 е роден на 29 юни 1801 г. в южнофренския пристанищен град Байон. На 10 години остава сирак и е отгледан и образован от родителите на баща си. На 17 години напуска училище и започва да работи във фамилния бизнес. Дядо му умира, когато Бастиа е на 25 години, и той наследява фамилните имоти.

Прочети: 
  • ДЪРЖАВАТА

    Бих желал да се учреди награда - не от 500 франка, а от 1 милион, с корона, кръст и лента, в чест на този, който би дал добра, проста и интелигентна дефиниция за думата: Държава.
    Представете си каква огромна услуга би свършил той на обществото! Държавата! Какво е тя! Къде е тя? Какво прави тя? И какво би трябвало да прави тя?