БИБЛИЯТА И БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ

БИБЛИЯТА И БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ
Година на издаване: 
2006
Превод: 
Христо Данев
ISBN: 
978-954-8585-02-2
Брой страници: 
304
Цена: 
12.00 лв

„Библията и българското Възраждане” предлага изцяло нов поглед към хора и събития от предосвобожденска България. Проследявайки част от историята на протестантските мисии в Близкия изток,изключително задълбоченото проучване на д-р Джеймс Ф. Кларк само по себе си е незаслужено пренебрегван принос към историята на българското Възраждане. Но то ни дава и уникалната възможност да погледнем на Иларион Макариополски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Неофит Рилски, Петко Р. Славейков като на живи хора, да се докоснем до техните страсти, съменения, възходи и падения.

„Библията и българското Възраждане” е особен поглед към духовното пробуждане на българите, който поставя в центъра на българското обновление църквата, и отдава дължимото на  религията, изиграла ролята на бариера между турците и българите, и попречила на тяхното етническо и културно асимилиране.

С неоспорими исторически факти и рядко срещан изследователски плам „Библията и българското Възраждане” доказва, че не силата на оръжието и кръвопролитията, а книгите и училищата са имали далеч по-важни последици за българската национална революция, която чрез тях в продължение на два века тихо и спокойно си е пробивала път. Това не е книга за башиозука и черешовото топче, а за Библията и процеса на нейното отпечатване и издаване.

В годината, когато отбелязваме стогодишнината от рождението на Джеймс Ф. Кларк, Издателска къща МаК поднася тази книга за България като Коледен подарък на своите многобройни читатели.

 

 

Повече за автора: 

Джеймс Ф. Кларк

Джеймс Франклин Кларк (1906-1982) принадлежи към третото поколение на една американска фамилия, свързана неразривно с България през епохата на Възраждането и Третото българско царство Роден е на 5 юни 1906 г. в Битоля, където баща му Уилям П. Кларк е мисионер.

Прочети: