Анна Мария Тури

Анна Мария Тури

Анна Мария Тури е сред най-известните италиански журналисти с траен интерес към антропологията, религията, теологията и мистиката.

Завършва класически лицей на 17 години и започва да сътрудничи на всекидневника „Ил Темпо”. Следва история и философия в Университета „Ла Сапиенца” в Рим. Експерт по психоантропология и религии.

Пише на културни, социални, политически и религиозни теми за водещите италиански медии. Пуликува коментари на геополитически теми в „Л’Еспресо”, „Лимес”, „Еуразия”.

Преди и след 1989 година прави репортажи за редица страни от Източна Европа и най-вече за Чехословакия. Наблюдава отблизо онова, което се случва в Сомалия и присъства на Конференцията в Найроби, посветена на процеса за възстановяването на държавата. Била е в Ирак и е писала за положението на италианските войски там.

Като пътуващ кореспондент на телевизионната мрежа „Медиасет” успява да проникне с камерата си в труднодостъпни за журналисти места като православните манастири в Гърция, голямата джамия в Исфахан, храма на Заратустра в Техеран.

Анна Мария Тури е проникновен познавач на ритуалите, нравите, традициите и потайностите и на Ватикана. Акредитиран журналист е в Залата за пресконференции на Светия престол.

В почти ежедневни разговори с атентатора на папа Йоан Павел Втори от февруари до Великден 1996 г. опознава добре Али Агджа. Същата година издава книгата „Моята истина” от името на Али Ажджа.

В резултат на нови информации и собствени разследвания през 2008 г. пише „Истината за Али Агджа”, преведан от ръкописа на авторката и издадена първо на български език.

 

 

Книгите на автора

Истината за Али Агджа" е документално четиво с изключителна стойност, което хвърля нова светлина върху атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Книгата обединява уникалното интервю с атентатора, взето от авторката през 1996 г., със задълбочените й проучвания за атентата, с нови разследвания, намерени нови документи, интервюта с различни лица. Сензационният извод: двама важни кардинали, участвали в движенията за яростна опозиция сре...