ЗАКОНЪТ

ЗАКОНЪТ
Година на издаване: 
2005
Превод: 
Калина Любомирова
ISBN: 
54-91541-4-9
Брой страници: 
80
Цена: 
7 лв.

Законът е класическа морална защита на свободата и ограничената държава, облечена в безсмъртните думи на един от най-смелите мислители и най-талантливи писатели в историята на човечеството – Фредерик Бастиа. Това е книга за начина, по който законодателството може да се  използва за конструиране на обществото и отношенията в него.

“Законът е колективна организация на индивидуалното право на законна защита;  той заменя силите на отделните хора с колективна сила, за да действа в сферата, където те имат право на действие, за да прави онова, което те имат право да вършат, за да бъде гарант на Личностите, Свободите и Собственостите, за да отстоява Правото на всеки, за да възцари Справедливост за всички.”

Освен върху смисъла на закона Бастиа отделя много място на начините, по който той се опорочава. Когато служи за законно ограбване, законът отнема на едни онова, което им принадлежи, за да даде на други нещо, което не им принадлежи. Тогава държавата не се различава много от разбойник в несправедливо общество, пише Бастиа.

Най-блестящата пледоария за върховенството на закона, писана някога, се издава за първи път на български език от Издателска къща “МаК”.

 

 

Повече за автора: 

Фредерик Бастиа

Фредерик Бастиа (1801-1850)1 е роден на 29 юни 1801 г. в южнофренския пристанищен град Байон. На 10 години остава сирак и е отгледан и образован от родителите на баща си. На 17 години напуска училище и започва да работи във фамилния бизнес. Дядо му умира, когато Бастиа е на 25 години, и той наследява фамилните имоти.

Прочети: 
  • Собствеността

    Човекът може да живее и да задоволява нуждите си единствено чрез постоянна асимилация или присвояване, с други думи чрез постоянно прилагане на способностите си над природните ресурси, чрез труд. Оттук произтича Собствеността.
    Той може също да живее и да задоволява нуждите си, като усвоява и си присвоява плодовете от труда на себеподобните си. Това е Ограбване.