Джон Хамилтън

Джон Хамилтън

Джон Хамилтън (1971 -   ) е роден на 29 юли 1971 г. в Лондон в семейството на потомствен лорд, собственик на две големи имения в английската провинция. Трети от четирима братя и вторият от двама близнаци, който никой не е очаквал да се роди. Баща му, член на Камарата на лордовете до 1997 г., умира през октомври 2006 г. Седмица след това Джон се жени в Севиля за испанска изкуствоведка.

Джон Хамилтън е завършил английска филология в един от трите най-престижни британски университет Дърам през 1993 г. Работи като като заместник-главен редактор на малко списание. След това започва да сътрудничи на в. „Файненшъл таймс”, който през 1997 г. го изпраща като свой кореспондент в България. Пристига в България в разгара на януарските събития, които нарича „първата посткомунистическа революция в Европа”.

Джон Хамилтън има траен интерес към Изтока и източната култура. През 2004 г. започва да учи арабски и в началото на 2006 г. прекарва три месеца в Кайро, където живее в плаваща къща и се отдава на любимия си спорт - гребане - по река Нил. Страстен ловец и риболовец.

„Чашата на гадателката – българското приключение на един млад англичанин” е първата му книга, и се публикува първо на български език в превод от оригиналиня ръкопис на автора. Английското издание със заглавие „The Good Balkans” излезе през 2008 г. - http://www.thegoodbalkans.com/

 

 

Книгите на автора

„Чашата на гадателката” е пътепис, издържан в най-добрите световни традиции на жанра – и още по-интересен, защото е за България. Това е пъстър калейдоскоп от картини, запечатали събития от най-новата история на страната по начин, по който живеещите в нея не могат да я видят. Това е непредубеденият поглед на един млад англичанин към България – страна, в която се влюбва, среща приятели, и която си мисли, че нико...