ИСТИНСКИЯТ ЧЕ ГЕВАРА

ИСТИНСКИЯТ ЧЕ ГЕВАРА
Година на издаване: 
2007
Превод: 
Огнян Дъскарев
ISBN: 
978-954-8585-04-0
Брой страници: 
228
Цена: 
12 лв.

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара ликът му все още може да се види навсякъде. Представят го като мъченик на революцията, жертвал живота си, за да помогне на бедните в Латинска Америка. Списание „Тайм” го обяви за една от личностите-икони на ХХ век, Холивуд направи филм за него, звезди като Анджелина Джоли, Мадона, Карлос Сантана, и др. носят фланелки, бижута или татуировки с неговия лик. 

Истината е съвсем друга, разбираме от книгата „Истинският Че Гевара” на Издателска къща Мак. Гевара съвсем не е нежна душа и самоотвержен герой – той е яростен комунист, който не се колебае да разстреля бременна в шестия месец жена, чието единствено престъпление е, че семейството й му се противопоставя. Че също е самозван лекар, абсурдно некомпетентен партизанин и нещастен подлизурко. Обгражда се с невероятен лукс, докато се представя за „човек от народа”. Планира да хвърли атомна бомба върху Ню Йорк. 

В своята книга Умберто Фонтова, кубински емигрант, развенчава редица митове за „световния символ на революцията”. Заради кръвожадната му омраза към „капитализма” Фонтова нарича Че „кръстник на модерния тероризъм”. 

Експлозивният език на Фонтова поддържа жив интереса на дори на читатели, които не са съгласни с неговите твърдения. Но те се базират на серия интервюта с оцелели от зверствата на кубинския режим, както и на  свидетелствата на американския агент на ЦРУ, разпитал Гевара преди боливийското правителство да го екзекутира на 9 октомври 1967 г. 

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара тази книга ни подканя да свикнем с мисълта, че Че е мъртъв. И по възможност да не бъдем сред „полезните идиоти”, които го обожествяват.

 

 

Прочети: 
снимки oт премиерата: 
Преводачът Огнян Дъскарев със своя "герой"
илюстрации от книгата: 
Забележете ролекса, подаващ се под ръкава на Че в тази снимка. Много хора на Запад повярваха охотно на мита, че Гевара е светец - покровител на бедните в Латинска Америка. В действителност Че беше жаден за власт кариерист и материалист, както много други известни комунисти преди и след него. Гевара никога не е бил „част от народа". Той се наслаждавал на луксозното си имение край Хавана, в което имало водопад, плувен басейн и телевизор с огромен екран, не по-лош от днешните телевизори.
Робърт Редфорд, един от най-известните холивудски „полезни идиоти", се върти около дъщерята на Че, русата Алейда, на представянето на „Мотоциклетните дневници" в Хавана през 2004 г. Че изоставил първата си съпруга Хилда, перуанка от идианскп произход, заради висока русокоса жена, също Алейда, Сватбата им през 1959 г. била най-голямото светско събитие на годината в Хавана. Раул Кастро бил кум на младоженците. След женитбата си с Алейда Че продължил да „ъпгрейдва" жените си - имал връзка със светската лъвица Тамара „Таня" Бунке, дъщеря на немски имигранти в Аржентина.
Карлос Сантана, тук на червения килим със съпругата си, е безкритичен обожател на Гевара. Според Сантана "Че е само любов и съчувствие". На снимката той с гордост показва фанелката си,"Че"- униформата на ."полезния идиот".
Манекенката Жизел Бюдхен показва оскъдните си политически познания, които не са по-големи от чувството и за мода. Тя демонстрира бельо, щамповано с образа на Че.
Актьорът Джони Деп е окачил медадион "Че" на врата си, като че ли е религиозен символ. (Вгледайте се и ще го видите сред странните му украшения). Гевара сигурно щеше да обяви Джони Деп за „лумпен" и да го хвърли в концлагер заради дългата му коса, бунтарски дух и артистичен външен вид. Тези качества не били толерирани в Куба на Че. Хората с леви убеждения се лъжат - Че никога не е бил човек със свободен, бунтовен дух.
Актьорът Бенисио Дел Тора играе Че Гевара в два бъдещи филма на Стивън Содърбьрг. На снимката Дел Торо е в сцената, когато Че Гевара се подготвя да произнесе реч пред ООН. Гевара нямал високо мнение за Ню Йорк — заявил пред "London Daily Worker", че „ако ядрените ракети бяха останали, щяхме да ги използваме срещу сърцето на Америка, включително Ню Йорк".
Анджелина Джоли притежава татуировка на Че Гевара, но не казва точно къде се намира. Каква ирония! Носителката на световна хуманитарна награда на ООН за работата си с бежанците има толкова близки отношения с човек, причинил една от най-тежките бежански кризи на Западното полукълбо и лично заповядал екзекуцията на стотици хора без съд и присъда. През 1964 г. Гевара се провиква в ООН: „Да, разбира се, ние екзекутираме!" Една жена, Хуана Диас, била бременна в шестия месец, когато е екзекутирана от режима на Кастро и Гевара през 1961 г. Около 77 000 кубинци, стари и млади, мъже и жени, загинаха в проливите на Флорида в опит да избягат от Куба.
Tози огромен стенопис на Че е любимо място за снимки на лекомислените европейски туристи в Хавана. Отгатнете какво краси изображението? Зданието на кубинската тайна полиция. Че Гевара е любимец на комунистическата полицейска държава, но този факт не може да проникне в главите на „полезните идиоти". Надписът на зданието гласи: Hasta la Victoria Siempre! (До победата, винаги!) Но каква победа имал предвид Че, винаги е било тайна за хората, които познават военните му „подвизи".
Хосе „Мачо" Пинейро, собственик на малка ферма в провинцията, избягал в планината през 1961 г., за да се сражава с комунистическата милиция, обучена от Че. Един ден войниците на Гевара пристигнали с камион пред дома на Пинейро и изхвърлили тялото му, надупчено с петнадесет куршума. „Ти ли си жената на Пинейро?" - попитали те обезумялата скръб съпруга. „Ето мъжът ти!" Изсмяли се и заминали, а тя останала да ридае зад тях. Кубинското селско въстание продължава шест години - от 1960 до 1966 г. Десетки хиляди кубински селяни били затворени в концлагери или убити по време на комунистическия терор.
Алдо Робайна се сражавал срещу войниците на Че Гевара до последния си патрон. (Това не може да се каже за Че, който се предал па боливийците с пълен пълнител и молби за милост). „Той вината казваше, че комунистите няма да го пленят жив", спомня си братът на Алдо, Гилермо Робайна. Алдо имал само шестдесет и седем патрона и вярвал, че с тях ще се сражава с комунистите. Откраднал ги от армия, подкрепена със съветски доставки, на която Гевара мислел, че е командир. До днес семейството на Алдо не знае къде е погребан.
Корнелио Рохас, полковник от кубинската полиция (на снимката танцува със съпругата си), изчезнал скоро след битката при Санта Клара. Полковник Рохас бил филантроп и опора на обществото в града. Въпреки това бил пленен от въстаниците на Че, без семейството му да знае какво се е случило с него. Взводът за разстрел на Гевара екзекутирал полковника по телевизията, на живо пред очите на семейството му. За по-драматичен ефект, камерите показали отблизо разбитата му глава. Съпругата му, с която живял четиридесет години, получила сърдечен удар при гледката и починала.
На тази снимка от 9 октомври 1967 г. Че Гевара е в плен на боливийската армия. Че се предал с пистолет с пълен пълнител, като умолявал войниците: „Ще ви бъда от полза жив, а не мъртъв!" Няколко часа по-късно е екзекутиран от боливийците, преди да се опита да извърши комунистически преврат в страната им. Отляво е Феликс Родригес, кубински изгнаник, който станал офицер от ЦРУ и помогнал па боливийските рейнджъри да заловят Че. До днес Родригес носи ролекса на Гевара — дребна плячка в сравнение с това, което той и комунистическите му кохорти ограбиха от кубинците.