Клеър Стърлинг

Клеър Стърлинг

Клеър Стърлинг (1919-1995) е родена в Куинс, Ню Йорк през 1919 г. Учи икономика в колежа в Бруклин и журналистика в Колумбийския университет, където се дипломира с отличие през 1945 г. През половинвековната си журналистическа кариера, прекарана в пътувания по най-горещите точки на света като разследващ журналист, Клеър Стърлинг пише статии за най-влиятелните световни издания като „Ню Йорк таймс”, „Вашинтгон пост”, „Рийдърс дайджест”, „Интернашънъл хералд трибюн”, „Файнаншъл таймс”, и др.

През 1951 г. се омъжва за писателя Том Стърлинг и заминава за 6 месеца като кореспондент на списанието в Рим. Остава 17 години, през които прави някои от най-запомнящите се разследвания и репортажи. Бременна в петия месец, през 1953 г. заминава за Алжир, за да отразява войната за независимост. Близките й естествено се разтревожили – в отговор тя ги успокоила, че бунтовниците й обещали да не взривяват влаковете, с които пътува. През 1968 г. е в Прага в разгара на „Пражката пролет”. Докато отразява смазването на „социализма с човешко лице” от Съветската армия, е силно заинтригувана от „самоубийството” на чешкия външен министър Ян Масарик 20 години по-рано. В резултат на разследванията й през 1969 г. излиза нейната първа книга „Случаят „Масарик”, в която Стърлинг доказва, че през 1948 г. министърът е убит от съветски или чехословашки сталинисти, за да му попречат да обвърже страната със Запада.

Книгата, която прави Стърлинг истински известна, е „Мрежата на терора”(1981 г.), в която тя твърди, че Кремъл стои зад най-големите терористични акции през 70-те години на миналия век. „Времето на убийците” е втората книга на Клеър Стърлинг, публикувана през 1984 г. В резултат на двугодишното си разследване, поръчано и финасирано от сп. „Рийдърс дайджест”, Стърлинг представя многобройни доказателства за това, че Съветският съюз и неговите сателити са доставяли оръжия, убежища и са осигурявали логистиката на международна терористична мрежа, чиято цел е била да дестабилизирар демократичните западни общества.
В книгата си „Октоподът: дългата ръка на международната сицилианска мафия” (1990 г.), тя описва мултинационалната престъпна империя, която живеещите в Палермо мафиотски главатари са изградили в Съединените щати.
 
Последната й книга, „Заплахата от новата глобална мрежа на организираната престъпност” (1994 г.), е значителен принос към последвалия края на Студената война дебат за това как нарастващата взаимна зависимост между националните държави и финансовите институции улеснява трансграничното сътрудничество между престъпните синдикати.
Клеър Стърлинг умира от рак през 1995 г. в Арецо, Италия.

Книгите на автора

„Времето на убийците” е политически трилър от най-висока класа – и още по-въздействащ, защото е истински. Това са най-мрачните страници от новата история на България, които техните автори желаят завинаги да останат непрочетени. Това е книгата за „българската следа”. Това е истината за участието на комунистическите тайни служби в покушението срещу папа Йоан Павел ІІ. Зашеметяващ коктейл от милиарди долари...