ТРАГЕДИЯТА НА ЕВРОТО

ТРАГЕДИЯТА НА ЕВРОТО
Издател: 
Издателска къща „МаК” ООД
Година на издаване: 
2011
Превод: 
Петьо Ангелов
ISBN: 
978-954-8585-26-2
Брой страници: 
184
Цена: 
12 лв

Колко стабилна е всъщност единната европейска валута? В „Трагедията на еврото” професорът по икономика в Университета „Крал Хуан Карлос” в Мадрид Филип Багус разглежда този въпрос от две посоки, които са и двете основни достижения на книгата: исторически анализ на произхода на еврото и теоретичен анализ на действието и механизмите на основаната на него система. И двата анализа сочат в една посока: провал в резултат на политически натиск, лоши банкови практики и огромни правителствени задължения.

 
Създаването на единна европейска валута получи силен силен тласък от европейските социалисти, които чрез него искаха да осъществят мечтата си за централизирана европейска държава. Поредната политически управлявана валута обаче може да доведе Европа до катастрофа, бие тревога „Трагедията на еврото”.
 
Достъпно, с аналитична дълбочина и с остро чувство към икономическите детайли, Филип Багус описва перверзната институционална среда, в която е създадено еврото. Това е история, пълна с интриги, с икономически и политически интереси; вълнуващ сюжет, в който политици от най-могъщите държави на Стария континент се борят за власт, влияние... и за собственото си его. И докарват еврото – и целия Европейски съюз! – до ръба на пропастта.
 
Изключително навременна книга, чиято мисия е да помогне за връщането към стабилна парична система –  както на Стария континент, така и по целия свят.
 
 
 
Повече за автора: 

Филип Багус

Роден в Метинген, Германия. Магистър по икономика от Университета в Мюнстер, доцент по икономика в Университета „Крал Хуан Карлос” в Мадрид. Основният му изследователски интерес е съсредоточен върху монетарната теория и теорията на бизнес-цикъла.

снимки oт премиерата: 
Премиера "Трагедия на еврото" - Институт за пазарна икономика,14 юли 2011-1
Премиера "Трагедия на еврото" - Институт за пазарна икономика,14 юли 2011-2
Пррезентаторите Лъчезар Богданов и проф. Валери Димитров
Издателят Калин Манолов
Лъчезар Богданов
ТРАГЕДИЯТА НА ЕВРОТО